Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

Hoe meer we weten hoe planten zich verdedigen tegen ziekmakende micro-organismen, hoe beter we sterkere planten en gewassen kunnen kweken. Biologen van de Universiteit van Amsterdam zijn weer een nieuw trucje op het spoor.  

Misschien is het iets wat je thuis ook weleens bij je planten hebt gezien: je geeft ze water en niet veel later verschijnen er aan de randen of puntjes van de bladeren druppeltjes. Dat heeft alles te maken met hoe de plant de interne waterdruk reguleert. Als de plant meer water opneemt dan nodig en ze krijgen dit niet verdampt, dan voorkomen ze zo dat de druk te hoog wordt. 

Dit heeft echter ook nadelen voor de plant. Om de druppeltjes eruit te laten, moeten waterporiën in de plant open worden gezet. En dat geeft ziekmakende micro-organismen de kans om naar binnen te glippen. Toch worden planten niet altijd ziek als ze dit mechanisme hebben gebruikt en onderzoekers weten nu meer over hoe dat kan.  

Ze ontdekten dat de waterporiën deel uitmaken van zowel de eerste als de tweede lijn van verdediging van de plant tegen bacteriën. Twee eiwitcomplexen voorkomen dat de bacteriën, als ze de plant binnendringen, zich in die waterporiën gaan vermenigvuldigen. Diezelfde afweerreactie voorkomt ook dat deze bacteriën verder de plant in kunnen gaan.  

Wat ze ook zagen was dat als deze eerste lijn van verdediging plaatsvindt, er vanuit de waterporiën een signaal komt waardoor de plant hormonen gaat produceren die verdere verspreiding van de bacteriën in het vaatstelsel remmen. 

Op termijn, als ze nog beter begrijpen hoe de eiwitten te werk gaan, kan deze ontdekking mogelijk helpen om landbouwgewassen weerbaarder te maken te bacteriële ziekten.

Lees meer: Waterporiën in bladeren blijken deel van verdedigingslinie van planten tegen ziekmakers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 2010 - Een verdedigingslinie van waterporiën 
  Sun, 05 Feb 2023
 • 2009 - Oeps. Foutje met fossiel herschrijft geologische geschiedenis India. Alweer. 
  Sat, 04 Feb 2023
 • 2008 - Medicatie op DNA afstemmen zorgt voor 30 procent minder bijwerkingen 
  Fri, 03 Feb 2023
 • 2007 - We moeten de spermacel in veel meer detail gaan bestuderen 
  Thu, 02 Feb 2023
 • 2006 - Soms werkt een oogmedicijn tegen een seksbacterie 
  Wed, 01 Feb 2023
Meer afleveringen weergeven

Meer Belgische wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Kies een categorie