Mijn DNA achterna

Mijn DNA achterna

VTM

De podcast ‘Mijn DNA Achterna’ vertelt het persoonlijke verhaal van  Niels De Vos. Twee jaar geleden kwamen Niels en zijn vrouw, Séverine, voor een belangrijke keuze te staan.  Ze hadden een grote kinderwens, maar er was ook een (groot) probleem.  Séverine is drager van het gen dat doofheid veroorzaakt en heeft een dove broer en zus.  Dat wil zeggen dat er een reële kans was dat Séverine en Niels een doof kindje zouden krijgen. De enige manier om dat te weten te komen, was nagaan of ook Niels drager was van dat ‘dove gen’.  Dat kon via een DNA-test.  Als daaruit zou blijken dat ook Niels drager was, dan hadden ze 1 kans op 4 op een doof kind, want doofheid is een recessieve genetische aandoening.   

In de podcast volgen we het verhaal van Niels en Séverine, vanaf het moment dat Niels beslist om een DNA-test te laten doen tot de dag waarop hij het resultaat van die test krijgt.  Het worden 6 onzekere, emotionele maanden waarin er heel wat vragen rijzen bij het koppel.  Wat als Niels ook drager blijkt te zijn?  Zetten ze hun kinderwens dan aan de kant of gaan ze toch voor een kindje?  En zo ja, kiezen ze voor de natuurlijke weg of voor kunstmatige bevruchting, om zo de kans op een doof kindje te verkleinen?  En wat is eigenlijk DNA en ‘connexine 26’, het gen dat doofheid veroorzaakt?  Hoe zit die genetische overdracht in elkaar en zal de mens dat proces in de toekomst kunnen beïnvloeden?  

Verder gaan we ook in op doofheid. Hoe is het om doof te zijn en je leven in stilte door te brengen. We spreken met Christophe (de dove broer van Séverine), met Bart Verheyden (doof geworden op latere leeftijd en werkend voor Doof Vlaanderen) en ook met Stijn Coninx. Hij heeft 4 kinderen waarvan er 3 doof geboren zijn. 

 

Luister naar de laatste aflevering:

De wachttijd van 6 maanden is bijna voorbij. De onzekerheid van Niels komt tot een
hoogtepunt. Wat als hij ook drager blijkt te zijn van dat gemuteerde gen dat doofheid veroorzaakt? Gaan ze dan toch voor kinderen of kiezen ze voor een andere weg? Niels gaat te rade bij klinisch embryologe Hilde Van de Velde die hem vertelt wat de mogelijkheden zijn van ivf. Hij gaat ook langs bij wetenschapster Hetty Helsmoortel die uitlegt wat crispr inhoudt: een techniek die het wellicht in de toekomst mogelijk maakt om
genetische aanpassingen te doen. Maar kan en mag dat wel?  Moeilijke ethische vragen.  Alles hangt af van het DNA-resultaat.  In deze aflevering volgt de ontknoping.  

Credits:
Redactie: Niels De Vos, Annelies De Nil en Maite Goossens
Montage & Sounddesign: Niels De Vos
Mixage: Sigert De Jean

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 6 - S1E5: Mijn DNA Achterna: Jozefien 
    Thu, 24 Nov 2022
  • 5 - S1E4: Mijn DNA Achterna: Stijn 
    Thu, 17 Nov 2022
  • 4 - S1E3: Mijn DNA Achterna: Bart 
    Thu, 10 Nov 2022
  • 3 - S1E2: Mijn DNA Achterna: Christophe 
    Thu, 03 Nov 2022
  • 2 - S1E1: Mijn DNA Achterna: Claudine 
    Thu, 27 Oct 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Belgische wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Kies een categorie