Hoe kaas de wereld redt

Hoe kaas de wereld redt

NPO Radio 1 / NTR

Is kaas onze redding? In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel de nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium. In deze serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen. Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn! Welke hobbels vinden de laboranten op hun weg? Onderzoekers die de klok rond werken op zoek naar hun heilige graal: het melkeiwit caseïne.    En wat kan dit betekenen voor onze planeet? Gaat dit de opwarming van de aarde stoppen?

Categorieën: Maatschappij en cultuur

Luister naar de laatste aflevering:

In aflevering 1 maken we kennis met Jaap Korteweg die, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium in België kocht waar gewerkt wordt aan het maken van kaas zonder daar de koe nog voor nodig te hebben. Een roestvrijstalen koe moest het worden volgens Jaap. Waar gras in gaat en melk uitkomt. Hoe doe je dat? En wat gebeurt er dan in het lab? Wat betekent het voor de melkveehouders en de anderhalf miljoen melkkoeien die Nederland rijk is? Simon en Marion reizen naar Friesland waar ze kalfje Puck ontmoeten en boer Bert Vollema.

Credits:

Samenstelling, montage en regie: Simon Heijmans
Eindredactie, research en interviews: Marion Oskamp
Muziek: Darius Timmer
Eindmixage: Sam Huisman

"Hoe kaas de wereld redt" kwam tot stand met financiële steun van het NPO-fonds. 

Vorige afleveringen

  • 6 - #1 - Een roestvrij stalen koe 
    Mon, 18 Dec 2023
  • 5 - #2 - De heilige graal 
    Mon, 18 Dec 2023
  • 4 - #3 - Een toekomst voor kalfje Puck 
    Mon, 18 Dec 2023
  • 3 - #4 - The land of the cheesy pizza 
    Mon, 18 Dec 2023
  • 2 - #5 - Magie 
    Mon, 18 Dec 2023
Meer afleveringen weergeven

Meer Belgische maatschappij en cultuurpodcasts

Meer internationale maatschappij en cultuurpodcasts

Kies een categorie